Safranbolu’ya özgü “Safran” toprakla buluşturuldu!.

29 Ağustos 2019
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
3091 defa okundu.
Safranbolu’ya özgü “Safran” toprakla buluşturuldu!.

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Safranbolu’yla özdeşleşen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanıldığı için “mucize bitki” olarak adlandırılan safranın ekimi başladı.

Safranbolu Yazıköy’de yaşayan Recep-Hatice Kartal çifti tarafından kendilerine ait arazi üzerine gerçekleştirilen safran dikimini yerinde inceleyerek safran soğanını diken Vali Fuat Gürel, Karabük Milletvekilleri Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş, Safran üreticisi Recep Kartal ve İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık’tan safran yetiştiriciliği, bakımı ve hasadı hakkında bilgiler aldı.

Safran soğanını toprakla buluşturan Vali Gürel yaptığı değerlendirmede, “Ülkemizin en önemli yerlerinden biri olan ismini Safran Bitkisinden alan Safranbolu ilçemizdeyiz. Bu sene inşallah 30 dekar alanda ekim yapacağız. Muhtemelen 20 kg safran elde etmeyi planlıyoruz. İnşallah verimli geçer, güzel bir mevsim olur. Hem Tarım ve Orman Bakanlığımız, hem de İl Özel İdaremiz tarafından vatandaşlarımızı desteklemeye çalışıyoruz. İki genç çiftçimizi de destekleyerek onlarında safran bitkisini ekmesine vesile olduk. Çiftçilerimize hayırlı bereketli bir sezon diliyorum.”diye konuştu.

Ekimi Ağustos ortası ve Eylül ayının ilk haftasında yapılan safranın hasadı Ekim ve Kasım aylarında, 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde yapılıyor. Ekildiği ilk yıldan itibaren 3 yıl ürün veren safran soğanları, daha sonra yavru vermesi nedeniyle topraktan sökülüyor. Birbirinden ayrılan soğanlar, yeniden toprakla buluşturuluyor. (Kaynak: Karabük Gündem)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN