BEÜ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNÜN BAŞARILI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

2 Temmuz 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
624 defa okundu.
BEÜ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNÜN BAŞARILI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

BEÜ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNÜN BAŞARILI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümünün bilimsel ve teknolojik alt yapı olanaklarının gelişimi devam ediyor. Güçlü akademik ve teknik donanımı ile ulusal ve uluslararası başarılara imza atan Bölüm tüm bu olanakları ile büyük projelerde de adını duyuruyor.

Bölüm bünyesindeki Araştırma Laboratuvarında dünyadaki en son teknolojik olanaklarla 3 Boyutlu Görüntüleme, Modelleme ve Üretim uygulamaları gerçekleştiriliyor. Laboratuvar bünyesinde bulunan lazer tarama cihazı kullanılarak yakın mesafe fotogrametri tekniğiyle toplanan verilerden objelerin 3 boyutlu görüntüsü oluşturuluyor. Görüntüler 3 boyutlu yazıcıya aktarılarak objelerin bire bir aynı boyutta veya istenen ölçekte baskısı yapılabiliyor. Bilindiği üzere bu tür cihazlar, tasarım, mimari, restorasyon, plastik cerrahi, diş hekimliği gibi pek çok alanda kullanılabiliyor.
2014 yılı Haziran ayında imzalanan sözleşmeyle çalışmaları başlayan ve BUSKİ M5 projesi olarak bilinen 12 000 km2’lik Bursa İli 1/1000 ve 1/5000 ölçekli ve Coğrafi Bilgi Sistemi’ne esas sayısal fotogrametrik haritaların üretilmesi projesinde ilk haritaların üretimine başlandı. Geçen 1 yıllık süre içerisinde Fotogrametrik harita üretimi için gerekli olan ve tüm Bursa’nın tamamına dağılmış 1500 adet yer kontrol noktası tesis edildi ve Küresel Konumlama Sistemi ile konumlandırıldı; noktaların yükseklik bilgileri 771 km nivelman ölçmeleri belirlendi. Bu çalışmaları müteakip 2015 yılı içerisinde havadan uçakla görüntü alımı başlatıldı. 2015 yılı itibarıyla uçuşu ve görüntü alımı tamamlana 887 km2’lik alanına 3 boyutlu modellemesi tamamlanarak haritaları üretildi.
2017 yılı Haziran ayında tamamlanması planlanan proje kapsamında 28.000 hava fotoğrafı, 23.000 adet 1/1000 ölçekli ve 10 cm doğruluğunda harita üretilmiş olacak.

BEÜ İLE MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN ORTAK ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Bülent Ecevit Üniversitesi ile MTA Genel Müdürlüğü arasında Nisan ayında imzalanan protokolle heyelan, tektonik ve benzeri jeolojik hareketlerin tespiti ve izlenmesi konusunda ortak çalışma yapılması ve MTA Genel Müdürlüğü’nün öngördüğü alanlarda sürdürülen jeolojik ve jeofizik incelemeler sırasında BEÜ Geomatik Mühendisliği Bölümünün de Uydu Jeodezisi ve Uzaktan Algılama teknikleri ile bu çalışmaları desteklemesi kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda ilk çalışmalar Karapınar yöresindeki obruk oluşumlarının izlenmesine yönelik olarak başlatıldı.

BEÜ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EN SON UZAY TEKNOLOJİSİ İLE MEGAKENT İSTANBUL’DAKİ YÜZEY HAREKETLERİNİ İZLİYOR
Geomatik Mühendisliği Bölümü ile İtalya’nın Ulusal Araştırma Enstitüsü (National Research Council of Italy Institute for Electromagnetic Sensing of the Environment- IREA) ve Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümünün ortaklığında ve Yrd. Doç. Dr. Saygın Abdikan yürütücülüğünde gerçekleştirilen proje çalışmasında nüfusu yaklaşık 15 milyon olan İstanbul ele alındı. Jeolojik afetler bakımından yüksek risk altında olan metropol, geçmişte Kuzey Anadolu Fay hattında meydana gelen deprem sonucu pek çok kayıp vermişti. Nüfus yoğunluğunun hızla artması ve yeraltı ulaşım ağlarının da bu doğrultuda artması sonucunda pek çok metro hattı hizmete açıldı. Ancak son uzay teknolojisi olan gelişmiş Direfansiyel SAR İnterferometri (Differential SAR Interferometry-DInSAR) yöntemi kullanılarak geniş alanlarda şehir merkezlerinde meydana gelen yüzey çökmeleri tespit ve analiz edildi. Bu bölgede maksimum deformasyon değeri yaklaşık olarak -5 cm/yıl olarak ölçüldü. Bu yöntem sayesinde uzun zaman aralığında meydana gelen ve yavaş gelişen deformasyonun mekânsal gelişimi gözlenebiliyor. Bu proje ile İstanbul megakentinin maruz kaldığı jeolojik afetlerin konumlarının belirlenerek risk yönetiminde önemli bir araç olması düşünülüyor. Çalışmaya ait ilk sonuçlar, V. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumunda (UZAL-CBS 2014) en iyi sözlü sunum ödülünü kazandı.
Konu ile ilgili değerlendirme yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Uzun, “Alanlarında yetkin, genç ve dinamik öğretim üyelerinden oluşan Geomatik Mühendisliği Bölümümüz, dünyadaki gelişmeleri çok yakından takip ediyor. Sayın Rektörümüzün büyük destek ve teşvikleri ile son dönemde akademik kadrosunu uluslararası öğretim üyeleri ile daha da güçlendiren bölümümüz, gerek yurt içinde gerek yurtdışında önemli çalışmalara ve işbirliklerine imza atmaktadır” dedi.
Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer ise “Kalite, uluslararasılaşma ve sosyal sorumluluk/topluma hizmet Üniversitemizin üç temel önceliğidir. Yatırımların ve verilen desteklerin bu önceliklere hizmet edecek şekilde olmasına özel bir önem veriyoruz. Mühendislik Fakültemiz ve Geomatik Mühendisliği Bölümümüz, yaptıkları çalışmalarla destek mekanizmalarından etkili bir şekilde yararlanarak ulusal ve uluslararası ölçekte görünürlüğü olan bir bölüm haline geldiler. Bu çalışmaların bölgemize hizmet noktasında artarak devam etmesi en büyük arzumuzdur. Fakülte yönetimini ve bölümümüzün tüm çalışanlarını göstermiş oldukları özverili çalışmalardan dolayı kutluyorum” dedi.

654311

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN