THY Zonguldak’a “Bergama” ile iniş yaptı…

14 Mayıs 2019
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
918 defa okundu.
THY Zonguldak’a “Bergama” ile iniş yaptı…

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

12 Mayıs 2019 tarihinde THY tarafından başlatılan iç hat seferleri bugünde devam ediyor.

12 Mayıs Pazar günü ‘Edirnekapı’ isimli yolcu uçağının ardından bugün sabah saat 07.45’de İstanbul Havalimanından kalkan TK2732  sefer sayılı ‘Bergama’ isimli A319 TC-JLY uçak saat 09.00’da Zonguldak Havalimanına inişini yaptı. Öte yandan 135 kişilik olan yolcu uçağı İstanbul’dan Zonguldak’a 25 yolcuyla geldi ve İstanbul’a 60 yolcuyla gitti.

Uçağın üzerinde yazılı olan ‘Bergama’ ismi ne anlama geliyor; işte yanıtı… Bergama isimli TC-JLY tescilli Airbus 319 tipi uçağın hikayesini paylaşıyoruz.

“Akropol, Asklepion ve Allianoi…

Pargauma’dayız bu günkü gezimizde, Parg , berg , kale anlamında, uma ise halk…Halk Kalesi..
Helen uygarlığı döneminde ise kentin ismi Pergamon’a dönüşmüş.
Gerçek anlamda bir ilkler kentidir Bergama,
Bunlardan bir tanesini belki bugüne kadar hiç duymadınız. Kentte büyük bir kütüphane var. 200.000 cilt barındırıyor. İskenderiye kütüphanesi kendisine rakip olmasın diye buraya papirüs satışını yasaklatıyor. Bunun üzerine papirüs yerine ne kullanılacağı konusunda kafa yoran Bergama’lılar , Kral II. Eumenes’in de teşviki ile oğlak derisine bir takım işlemler uygulayarak Parşömen’i icat ediyorlar. Üstelik parşömen papirüse göre çok daha dayanıklı ve 1500 -2000 yıllık parşömenlerdeki yazılar bugün hala çok rahat okunabiliyorlar. Tanıtım eksikliğimiz bizim klasik hastalığımız, dünya Mısır deyince papirüsü de sayarken, bizim topraklarımızdan çıkan parşömeni biz bile bilmiyoruz. Zaten icat edenler de Helen kökenli, bizim toplumdan fazla bir şey beklememeyi öğrenmiş olmalıyız.

Üç büyük yerleşim yeri öne çıkıyor Bergama’da;

Akropol tepe üstünde kurulmuş kale ve yamaçlarda konut alanlarının bulunduğu surlarla çevrili kentten oluşan bir yapıda karşımıza çıkıyor. Ünlü kütüphane de bu alanda bulunuyor. Tepenin yamacına inşa edilen 10.000 kişilik (yazı ile onbin, yanlışlık yok) antik dönemin en dik tiyatrosu, Bergama’nın ilklerinden birisidir. Bugünün İstanbul’unda en baba tiyatronun 1.000 kişi kapasitesi olduğunu , bit kadar Süreyya dışında bir opera sahnesinin olmadığını düşünürsek, dönem insanlarının akıl , bilim ve felsefede bugünün Anadolu insanına fark attığını rahatça öne sürebiliriz. Galatların mağlup edilmesi anısına yapılan Zeus Tapınağının hikayesini bilirsiniz. Bergama’dan sökülerek Berlin’e götürülmüş ve hala orada sergilenmektedir. Ait olduğu yere getirilmesi için yapılan kampanyalar sonuç vermemiştir. Üzülerek de olsa Zeus Tapınağının bizden daha emin ellerde,iyi bir şekilde korunduğunu söyleyebilirim.

Asklepion da bir ilk Bergama için.Bu coğrafyadaki ilk büyük hastane. Kapısında ” Bütün tanrılar adına kurulmuş bu kutsal yere, yalnız ölüm tanrısı Hades giremez” yazan ve hastaların daha ilk adımından itibaren psikolojik tedaviye alındığı , antik dönemin en önemli 3 büyük hastanesinden birisi. Tedavi için çeşitli bitkisel ilaçların kullanıldığı, sıcak ve soğuk su havuzlarının bulunduğu, dinlenme odaları ile birlikte müziğin tedavi amaçlı kullanıldığı müthiş bir yer. Yılan simgesi tarihte ilk kez Asklepion’da tıp ve eczacılığın simgesi olarak kullanılmış. Burada da 3.500 kişilik bir tiyatro var. Manyak bu herifler , hastaneye bile tiyatro kurmuşlar. O dönemde yaşamak varmış Bergama’da..Kütüphane , tiyatro…

Allianoi’nin hikayesi ise ayrı bir hikaye. Bergama yakınlarındaki bu sağlık merkezinde ise hastalar Asklepion’dan farklı olarak termal sular ile tedavi ediliyordu.” (Haber Merkezi)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN