Şeker Kanyonu’nda gerginlik!

22 Nisan 2019
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
704 defa okundu.
Şeker Kanyonu’nda gerginlik!

Şeker Kanyonu’nda Jandarma yolu kapatarak çevrecilerin bilir kişi heyetinin yanına geçilmesini engelledi. Doğa cenneti Yenice’de Şeker Kanyonu üzerine yapılması planlanan ve bölge halkının üst perdeden karşı çıktığı Hidroelektrik Santral (HES) Projesi ile ilgili bugün tarihi bir gün yaşanacak.

Bölge turizminin can damarı olan Şeker Kanyonu’nun kaderi bugün yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesi sonrasında belli olacak. Zonguldak, Bartın ve Karabük’ten TEMA İl Temsilcileri, çevre örgütleri ve siyasiler sabahın erken saatlerinde yola çıkarak Şeker Kanyonu’nda bilirkişileri bekliyorlar.

İlk olarak 2010 yılında ilçede gündeme gelen ve büyük tepkilere neden olan HES projesine karşı, geçtiğimiz yıl yeniden gündeme gelmesi ve imar izni ile birlikte İl Genel Meclisi tarafından alınan “Evet” kararının ardından özellikle Yenice Platformu tarafından yoğun bir mücadele başlatıldı. İnternet ortamında “Yenice Şeker Kanyonu’na HES Yapılmasın!” başlığı ile başlatılan imza kampanyasına ise an itibariyle 57 binden fazla kişi destek verdi.1999 yılında Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik açısından değerli ve koruma altına alınması gereken 100 noktadan birisi olarak belirlediği bölgede, yapılması planlanan HES’in inşa sürecinin başlamasıyla dahi kısa sürede geri dönüşü olmayan zararlar görebileceği belirtiliyor.

Yenice’de Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulma kararı üzerine kurulan Yenice Platformu’nun öncülüğünde, Yazıköy ve Tır köyleri tüzel kişiliği adına Kastamonu İdare Mahkemesi’ne açılan davada en kritik aşamalardan birisi olan keşif ve bilirkişi incelemesi için ise destek çağrısı yapıldı. 9 kişiden oluşan heyetin bölgede yapacağı inceleme esnasında kanyonda bir araya gelecek HES karşıtı gönüllülerin sergileyeceği duruşun etkili olabileceğine dikkat çekiliyor.

Yenice Platformu adına konuyla ilgili olarak açıklama yapan Mustafa Akay ise “22 Nisan’da yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesi için tüm Yenicelileri ve çevre kuruluşlarını Şeker’e bekliyoruz. Burada vereceğimiz görüntü, olayı olumlu etkileyecektir ve sonuca gitmemize katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı. (Kaynak: Gerçek Karabük-Pusula)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN