Kalaycı; “Filyos ve Çaycuma Termik Santral Bölgesi Değildir.!

28 Ocak 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
918 defa okundu.
Kalaycı; “Filyos ve Çaycuma Termik Santral Bölgesi Değildir.!

(TEMA) tarafından Çaycuma Belediyesi’ne ziyaret gerçekleştirildi.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) tarafından Çaycuma Belediyesi’ne ziyaret gerçekleştirildi.

TEMA tarafından Çaycuma Belediyesi’ne ziyaret gerçekleştirildi. Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın Almanya’da olmasından dolayı Başkanlığa bakan Belediye Meclis Üyesi Fuat Kalaycı TEMA üyelerini makamda kabul etti.

TEMA üyeleri Çaycuma Belediyesi’ne ziyaret öncesi daha evvel Filyos Vadi’sini kontrol ettiklerini ve de daha sonrada Çaycuma’da bir takım ziyaretler yaptıklarını kaydettiler. Ziyaret dolayısıyla TEMA üyelerine teşekkür eden Belediye Başkan vekili ve Meclis Üyesi Fuat Kalaycı bölge halkı olarak Filyos’a ve bölgeye yapılacak olan termik santrallere karşı olduklarını beyan etti.

“BURASI TARİH, TURİZM ve EKO TARIMA UYGUN ALANLAR”

Çaycuma Belediye Başkan Vekili Fuat Kalaycı burada yaptığı konuşmasında Filyos Vadi Projesi kapsamında kurulacak olan termik santrallerin bölge insanına katkı olmayacağı aynı zamanda bölgenin tarih, turizm ve eko tarıma uygun endüstri alanlar olduğunu vurgulayarak TEMA’nın bu santrallerin kurulmasında en tepkili bir kurum olduğunu kaydetti. Kalaycı; “Bizim buralarda özellikle bu kesimlerde termik santraller kurulma aşamasında ama topluma duyarlı olan kesimlerde tepki veriyor. Bazı insanlar ise işsizlik konusunu böyle aşacaklarını zannediyorlar ama termik santraller eğitim seviyesi yüksek ve ayrıca yüksek eğitimli çalışan yerlerdir ve kurumlardır. Bu anlamda buradaki yöredeki insanlara katkı olmayacağı gibi bu bölgedeki gelişme, tarih, turizm ve eko tarım gibi yatırımlar etkiliyor” dedi.

“SANTRALLER YERLİ KÖMÜRLE DEĞİL, İTHAL KÖMÜRLE ÇALIŞIR”

Belediye Başkan vekili ve meclis üyesi kalaycı ayrıca buradaki açıklamasında yerli kömür olarak sadece 2 Milyon ton kömür üretildiğini termik santrallerin olması ile bu sayının 5 ile 9 milyon ton kapasitede olduğunu ayrıca termik santrallerin yerli kömürle değil ithal kömürle çalıştığını da kaydederek sözlerini şu şekilde devam etti; “Ayrıca bu gibi durumlarda topluma duyarlı açıkçası sizler gibi girişimlerimiz oluyor. Tema olarak siz daha bu konuda öncüsünüz. Ayrıca destekleriniz ile buradaki yapmış olduğunuz terimlerden dolayı da ben buradan olumlu sonuçlar alacağınızı inanıyorum. İnşallah bu konularda iyi sonuçlarla bu bölgeye hayırlı olabilecek bir takım neticeler alırız. Burası kömür bölgesi ama yani üretilen kömürün şuanda aldığımız bilgiler doğrultusunda 2 Milyon ton kömür üretildiğini biliyoruz. Buradaki yapılacak olan 1 termik santralin 5 Milyon ton kömüre ihtiyacı olduğunu ve yetmeyecek kadar bir üretim. Ayrıca bu santraller yerli kömür ile değil ithal kömürlerle bu santraller çalışacak. Ayrıca bölgede yapılacak olan termik santralleri de hesaba koyarsak bu hesap 9 Milyon ton olarak çıkıyor. 9 Milyon ton kömürü bu bölgede üretmek mümkün değil. Bu yapılacak olan termik santrallerde üretilecek kömürün yeterli kapasitede olmayacağı gibi bu bölgedeki insanlarında bölgeden kaçmasına ve gelişmesine neden olacak. Bu bölge enerji programı olarak programlanıyor ama yanlış.”

“ZONGULDAK’TA % 2’LİK ENERJİ ÜSSÜ VAR”

Çaycuma TSO tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıda bölge milletvekillerin buradaki söylemlerinde Türkiye’deki enerji ihtiyacının % 7’sini burada sağladığını ancak bölgede % 2’lik bir enerji üssü olduğunu belirten Belediye Başkan vekili Fuat Kalaycı; “Geçtiğimiz hafta Çaycuma TSO tarafından burada “Filyos Vadi Projesi Akıl Toplantısı” düzenlendi. Burada sayın milletvekillerimiz burada Türkiye’deki enerji ihtiyacının % 7’sini sağlayacak olan bu bölge olduklarını söylüyorlar ama bu öyle görünmüyor. Bizim gördüğümüz sadece % 2’lik bir enerji üssü var. Buradaki enerji üssü olabilecek nedeninin ne olduğunu da bilemiyoruz. Biz burada kendi bölgemizde gereken her türlü mücadelemizi yapacağız” dedi.

“BİZİM BÖLGEMİZ TARIM VE TEMİZ ENDÜSTRİYE DAYALI BÖLGE”

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Çaycuma Belediye Başkan Vekili Fuat Kalaycı’ya, “Zonguldak’ta sadece kömüre dayalı bir geçim kaynağı var onun haricinde herhangi bir şey yok. Filyos ve Çatalağzı’nda hayattaki yaşam sadece kömüre dayalı bir hayat. Sizler Belediye olarak burada istidama hazırlık girişimler yapıyormusunuz? “sorusu yöneltmesi sonucu Başkan Vekili Kalaycı ise şu şekilde Ataç’a cevap verdi; “Bizler belediye olarak istihdam konusunda çok fark attık. Özellikle önceki sayı az iken şimdi belediye bünyemizde çalışan sayı iki kat daha arttı. Belediyeyi güçlü konuma getiriyoruz. Aslında Zonguldak kömürle geçim hayatını sürdüren bir şehir. Suni bir şehir olarak düşünüm. Zonguldak’ta eski yıllarda 55-60 bin işçi çalışırken şimdi bu sayı 7-8 bin kişiye düşmüş. Tek nokta var. Bu da istihdam. Bizim bölgemiz tarıma ve temiz endüstriye yönelik bir bölge. Arazi olarak çok müsaittir. Şurada şehrin içinden geçen bir Filyos çayı var. Bu nehirler Avrupa’da da var. Burası hem şehircilik anlamında hem de gelişme anlamında çok özel bir yer. Bizim hedefimiz bu bölgede nitelikli ve ekolojik bir tarım, turizm ve temiz endüstri dediğimiz üretim vardır.”

Yapılan konuşmaların ardından Çaycuma Belediye Başkan Vekili Fuat Kalaycı, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’a plaket takdim ederek çeşitli hediyeler verdi.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN