Gözler Cumhurbaşkanında…Yarın saat 15.00’de geliyor

3 Nisan 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
889 defa okundu.
Gözler Cumhurbaşkanında…Yarın saat 15.00’de geliyor

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Hükümet Türkiye’nin her yerini “Çılgın” projelerle canlandırırken Zonguldak’a beklenen projeler bir türlü gerçekleşmedi. Filyos Limanı Projesinin başlaması ve tünellerin yapılıyor olması dışında biten projelerin olmaması Zonguldak halkını kentten soğutmaya başladı.

Zonguldak, diğer illere yapılanların 10’da biri masraf ve küçük dokunuşlarla “Paris” olabilirken Bakanların, iktidar partisi Milletvekillerinin de kabullendiği gibi “İhmal” edildi.

Zonguldak halkı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki dudağı arasından çıkacak sözlere bakıyor. Bölge halkı, Cumhurbaşkanının vereceği talimatla en geç 3 senede gerçekleşebilecek şu projelerin hayata geçmesini istiyor, bekliyor.

İşte 10 maddelik Zonguldak’ı “Paris”, gerçekleştirenleri kahraman yapacak sorun ve öneriler:

1.Zonguldak Havaalanı yurt içi seferlere açılması…

Zonguldak Havaalanı Zonguldak-Bartın-Karabük illerine hitap ediyor.

Ayrıca Almanya’daki yaklaşık 300 bin Zonguldak-Bartın-Karabüklü gurbetçi de havaalanın iç hat seferlerini başlamasıyla İstanbul-Zonguldak hattını kullanmak için sabırsızlanıyor. Bunun için de Başbakan Sayın Binali Yıldırım’a 100 bin imza takdim edildi. 26 Nisan 2016 tarihinde Zonguldak ziyaretinde 145 STK’yı temsilen Zonguldak Platformu Başbakan sayın Yıldırım’dan talep etmiş, Başbakan da söz vermişti.

O günden bugüne gelişme kaydedemedik. Bu da şehirde farklı algılara neden olurken güven de sarsılmıştır. En geç Mart ayı sonunda başlayacak seferlerle bölgemiz ve ülkemiz kazanacaktır.

Not: Daha önce tutmamasının 2 nedeni var.

1.si Avrupa yerine Anadoludaki Sabiha Gökçenden seferlerin düzenlenmesi. (Sadece İstanbul-Zonguldak yolcusu o nedenle kullanmadı)

2.si kışın seferlerin düzenlenip yaza girerken seferlerin kaldırılması…

 

2.Zonguldak’a yeni stadyum

Zonguldak Kömürspor 2. Ligde mücadele etmesine rağmen seyirci ortalamasıyla geçen sene süper ligdeki bir çok takımı geçti. Bu ulusal basında da yer aldı. Vatandaşın en büyük sosyal etkinliği Zonguldakspor maçlarına gitmek.

Şehrin tek takımı var ve stadı şuanda parça parça yapılıyor. Lakin bu şekilde tam olarak bitse dahi tribünler 12 bin kişilik olacak. Futbol kültürü olmayan ve 500 seyircisi dahi bulunmayan kulüplerin kentine 30-40 bin kişilik statların yapılması Zonguldak’ta ise 12 bin kişilik tribünlerin yapılması tepkilere neden oluyor. Bugün idareten yapılsa bile yarın bir gün yine devlete masraf artacağından yeni ve en az 30 bin kişilik tribünlerin yapılması gerekmektedir. Bu da spor kompleksi olarak yapılması gençlerin kötü alışkanlıklarını önleyip spora yönlenmesine vesile olacaktır.

3.TTK ve özel maden işletmecilerinin sorunu… GÖÇ VE İŞSİZLİK

Zonguldak 8 yılda her sene Batı Karadeniz bölgesinde göç veren tek il. Son 8 yılda yüzde 3,2’lik oranla 19 bin 983 kişi göç etti. Bunun ana sebebi TTK’nın işçi almasından umutların kesilmesi, kömür işletmelerindeki sıkıntı ve kentte çarpık yapılaşmanın neden olduğu kalite düşüklüğü. Ayrıca komşu iller (Düzce-Bartın) teşvikte avantajlı olmasıyla girişimcilerin o illere yoğunlaşıp Zonguldak’a gelmemesi. TTK’nın yapılandırılması (İşe yaramayan binalarının satılarak ekonomiye kazandırılması), işçi açıklarının giderilmesi ve maden işletmelerinin sorununun bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Ayrıca; Teşvik olanaklarından bölgenin maksimum düzeyde faydalandırılmasıyla Zonguldak emekçinin başkenti olduğu gibi girişimcinin de başkenti olacaktır.

4.Yolların, tünellerin bitirilmesi…

Zonguldak halkı özellikle yollardan çok çekti. Ereğli- Zonguldak yolu ile Zonguldak-Ankara arasındaki yolların bozukluğu insanımızı şehirden dahi soğuttu. Şuanda iki taraflı çalışma olmasına rağmen müteahhit faciası yaşama endişesi taşınmakta, bunun tedirginliği her seferinde dillendirilmekte. Bu iki tarafın da sıcak asfaltının bir an önce bitirilmesi halkımızın en büyük isteği. Ayrıca ödenek bitmesi nedeniyle yeniden ihaleye çıkacağı belirtilen Mithatpaşa Tünelinin de bir an önce bitirilmesi kent içi trafiğini rahatlatacaktır.

 

5.Termik Santraller ve enerji üstü…

Türkiye de elbette dünyada olduğu gibi enerji ihtiyacı vardır. Enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için bir takım projelerin üretilmesi de normaldir. Ancak bunların ileri geri taktikler yerine devlet politikasının açıklıkla ortaya konulup ona göre hareket edilmesi en mantıklısı olacaktır. Eğer Çatalağzı bölgesinin enerji üstü projesi planlanıyorsa buna uygun olarak da kentin o bölgesinin boşaltılıp sadece enerji üstü haline getirilmesi gerekir. Uzmanların öngördüğü çerçevede santraller yapılmalı ve buna uygun yerleşimlerin yapılmasına şimdiden başlanılmalıdır. Bölge insanı mağdur edilmeden enerji politikası geliştirilmelidir.

6.Teşvikte 5. bölge…

TTK’daki istihdama destek olarak teşvik gerekiyor. 1 den 6’ya kadar teşvik bölgeleri var. Zonguldak bölgeler içerisinde 3. bölgede. Bir iş adamı yatırımlarını 3’üncü bölgeye yaparsa primlerini ve vergilerini yüksek ödüyor, onun için ne yapıyor, Bartın gibi, Düzce gibi 4 ve 5. Bölgelere gidiyor, yatırımlarını oraya yapıyor.

En azından Zonguldak olarak vilayeti 4’e indirip, indirdiğinde zaten kurulacak sanayi bölgeleri de otomatikman 5’e iniyor, otomatikman yatırım çekiyor. Yatırım çektiği zaman işadamları kendiliğinden yatırım yapacak. Kendiliğinden birçok sorun çözülecek.

7.Hastane yeri, Dere ıslahı, Lavuar alanı, Limanın doldurulması- Bürokrasi

Kentte yaşamayı zorlaştıran, aslında yerelde çözülebilecek ancak bürokrasi ve kurumlar arası iletişimsizlikten çözülemeyen sorunlar var.

Atatürk Devlet Hastanesinin yeri… Daha uygun, trafiği aksatmayacak, vatandaşımızın rahat ulaşabileceği yere yapılmalı.

Dere ıslahı… Zonguldak kent merkezinden geçen Üzülmez ve Çaydamar tarafından gelen dere hem çevre hem de sağlık yönünden sakıncalar doğurmakta. Derenin ıslahı Zonguldak’ı yaşanabilir bir kent haline getirecektir.

Lavuar alanı… Kentin nefes alması için en uygun alan 4 kurumun anlaşamamasından dolayı Cumhurbaşkanımızın tabiri ile “Ucube” gibi kentin ortasında durmaktadır. Valilik-TTK-Belediye-Anıtlar kurulunun anlaşamaması kenti kilitlemiştir…

Limanın doldurulması… Filyos Limanın hayata geçmesiyle aynı Rize’de olduğu gibi Zonguldak limanının da doldurulması kenti yaşanabilir hale getirecektir. (İMZA MEDYA)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN