2018 yılı kişi başı gelir netleşti…

2 Ocak 2018
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
3488 defa okundu.
2018 yılı kişi başı gelir netleşti…

Asgari ücrete endeksli olan evde bakım maaşı ve 2022 engelli maaşı kişi başı gelir miktarları 2018 yılı asgari ücretin açıklanmasıyla belli oldu.

Engelli vatandaşları evinde bakan engelli yakınlarına her ay ödenen “evde bakım maaşı” ve engelli vatandaşın kendisine, ve/ya yakınına 3 er aylık dönemlerde ödenen 2022 engelli aylığı almak için kişi başı gelir belli oldu.

ENGELLİ AYLIĞI ALMAK İÇİN KİŞİ BAŞI GELİR ASGARİ ÜCRETE ENDEKSLİ

Gerek evde bakım maaşı gerekse de 2022 engelli maaşı kişi başı gelir sınırı asgari ücrete endeksli. 2018 Yılı asgari ücret tutarı belirlenince evde bakım maaşı ve 2022 maaşı almak için gerekli olan kişi başı sınır limitide netleşmiş oldu. Buna göre 2018 Yılında asgari ücret 1.603 TL olmuştur. Ancak hesaplama bu rakam üzerinden değil AGİ yani asgari geçim indirimi tutarı çıkartıldıktan sonra hesaplanacak. 2018 Yılı için AGİ tutarı 152,21 TL hesaplamayı buna göre yaptığımızda çıkan sonuç şu şekilde olmakta.

2018 YILI 2022 ENGELLİ MAAŞI KİŞİ BAŞI GELİR

2018 Yılında engelli yurttaşların 3 er aylık dönemlerde ödenen 2022 maaşını alabilmeleri için hane içinde gelirlerinin 483,64 TL’yi geçmemesi şartı aranacak. Bu rakam 2017 yılı için 423 TL idi. Bakınız muhtaçlık sınırı tablosu…

2018 YILI EVDE BAKIM MAAŞI KİŞİ BAŞI GELİR

Evinde engelli yakını bulunan yurttaşlara her ay ödenen ve halk arasında evde bakım maaşı yada evde bakım aylığı diye bilinen aylığı almak için ise 2018 yılında hane içinde kişi başı gelirin 967,27 TL’yi geçmemesi gerekmektedir. Evde bakım maaşı için geçen yıl yani 2017 yılında bu sınır 847 TL olarak uygulanıyordu.

ENGELLİ VATANDAŞLAR ENGELLİ AYLIĞI ALMAK İÇİN KİŞİ BAŞI GELİRİ YETERSİZ BULUYOR

2018 Yılında engelli aylığı almak için kişi başı gelirin belli olmasıyla birlikte engelli vatandaşların kişi başı gelirde yapılan artışı nasıl karşıladıklarını öğrenmek amacıyla Muhabirimiz Yıldırım Akkoyunlu Bayburt Ortopedik engelliler derneğine giderek engelli vatandaşlara kişi başı gelirde yapılan değişikliği sordu. Muhabirimiz dernek üyelerinden Osman Aydın’a 2022 engelli maaşı almak için kişi başı gelirin 483 TL bakım ücreti almak için ise 967 TL ye çıkartılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna Osman Aydın şu yanıtı verdi, “Yapılan artış çok yetersiz. Ben 3 ayda 1500 TL maaş alıyorum. Akülü sandalye kullanıyorum. Akülü sandalyem için satın alacağım jel akülerin fiyatı neredeyse benim 3 ayda aldığım maaştan daha fazla. Aldığımız maaşlar çok yetersiz üstelik bu maaşı almak için devletin şart koştuğu gelir kriteride çok adaletsiz. Devletin koyduğu kriter açlık sınırının bile altında” diyerek eleştiride bulunda. Diğer dernek üyeleri de engelli aylığı almak için kişi başı gelirin çok çok az olduğunu belirterek bizler engelli olarak ne kamuda nede özel sektörde iş bulabiliyoruz. Tek güvencemiz devletin sosyal yardım adı altında bize aylık ve 3 er aylık dönemlerde ödediği bu aylıklar. Bizler ve Ailelerimiz bu aylıklarla cep telefonu faturalarımızı, elektrik faturalarımızı, doğal gaz faturalarımız gibi zorunlu ihtiyaçlarımızı dahi ödemekte zorluk çekiyoruz şeklinde konuştular. (Haber Merkezi)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN